De Schat


 

Home
Terug
                      

Jong Nederland Utopia is door de Privincie Limburg genomineerd voor de L1 Kinjer Kultuurpries 2008!


 

De Schat van Aquatopia
Met de puzzelstukjes kwamen we dus niet ver. Hoe zouden we die schat nu ooit kunnen vinden? Er moest gezocht worden naar nog meer aanwijzingen. Wie zou er nog aanwijzingen gevonden hebben die zouden kunnen leiden naar de schat? De kinderen hadden niets, Magic Koen had niets, de presentatoren Leon en Maikel hadden niets, niemand wist het.

Ook Kapitein Haak keek zijn gejutte spullen nog eens na, hij vond niets, maar hij had niet gezien dat op de achterkant van de flessenpost iets was getekend. Het leek wel een stukje van een landkaart, met een beek en weien en een zandheuvel. Dat leek wel erg veel op de locatie waar we waren. Eens goed kijken, er stond een groot rood kruis op de kaart in de grote bocht in die beek. Zou de schat dan daar in De Grote Molenbeek liggen...???

Kapitein Haak en Drenkeling Zondag gingen met de schatzoekers meteen kijken. Jaha, daar lag wel iets dat op een schatkist leek. Zondag ging het water in om te kijken en nam een paar schatzoekers mee om te helpen. Het was de schatkist.

Toen die uit het water was bleek er nog een groot touw met een dikke knoop om te zitten en een nog eens een hangslot. Een slot, maar wie heeft de sleutel?
Gelukkig hadden de kinderen die middag goed gezocht naar aanwijzingen. En iemand had een sleutel opgegraven bij het schatzoeken. Zou dat de sleutel van de kist zijn?

Ja, dat was 'm. Het slot ging er af en het touw werd ontknoopt.
De kist ging open, en......de Schat van Aquatopia bleek een waterpomp te zijn.

Kapitein Haak: "Wat moet ik, uhhh wij nu met een waterpomp?"
En iemand in het publiek riep: "Ik kan er wel wat mee doen."
Die man bleek René Poels te zijn van Stichting Ontwikkelings Samenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum. "Wij kunnen deze waterpomp heel goed gebruiken," zei René. "Wij zijn bezig met een project in Kalundu View, een dorpje in Zambia. Daar bouwen we een school met lerarenhuizen en ze kunnen daar ook heel goed een waterpomp gebruiken. Kinderen moeten daar nu een half uur lopen om bij een waterpomp te komen in een ander dorp. Het zou fijn zijn als zij in hun eigen dorp water zouden kunnen oppompen. Mag ik die pomp hebben?".

Iedereen was het er volledig mee eens. Ook Kapitein Haak en Zondag. De waterpomp mocht naar Zambia. Omdat iedereen dit zo'n goed doel vond werd besloten ook de opbrengst van de lege flessen aan SOS Meerlo-Wanssum te schenken. Die waren dus inderdaad "goud" waard, voor de kinderen in Zambia. Want van die opbrengst kunnen er nog veel meer waterpompen geplaatst worden in Zambia.

In totaal werden er maar liefst 4.893 flessen opgehaald, welke € 1.223,25 waard zijn. Dat zijn gemiddeld meer dan 12 flessen per persoon. Een geweldig resultaat.

De Vrijdag Meiden uit Venray haalden per persoon de meeste flessen op, namelijk maar liefst 59 flessen. Daarmee wonnen zij een dagje zwemmen in een Subtropisch Jungle Zwembad van Center Parcs naar keuze. Hiermee waren zij uiteraard heel erg blij. Net als de kinderen in Zambia.

In de kist bij de schat zat trouwens ook nog flessenpost. Het was een brief van Kapitein Waterkop, die hij 40 jaar geleden bij de waterpomp in de kist bewaarde. De inhoud van die brief die lees je hier.

Gelukkig is de pomp dus gevonden en wordt het goede werk van Kapitein Waterkop nog steeds voortgezet...

Volgende...


 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@jnutopia.nl.
Voor vragen of opmerkingen over Jong Nederland Utopia mail info@jnutopia.nl.
Copyright © 2006 Jong Nederland Utopia. Laatst bijgewerkt: 24 september 2020