Maxiorendag


 

Home
Terug
                      

Jong Nederland Utopia is door de Privincie Limburg genomineerd voor de L1 Kinjer Kultuurpries 2008!


 

Op zaterdag 28 mei 2011 was de Maxiorendag op het schutterijterrein in Horst.
Thema van de dag: "Het toernooi van het magische zwaard". Een leverde een dag op vol spanning, actie en sensatie, waarin de Maxioren (groep 6 t/m 8) van het district Utopia helemaal in opgingen. Een dag waarin iedereen terug ging in de tijd, de tijd van de graven en gravinnen, druïdes, magiërs, en ridders. Hieronder de wordt het verhaal over het magische zwaard nog eens uitgebreid verteld. Op mijnalbum.nl vindt je heel veel foto's van deze geweldig mooie dag, met dank aan fotograaf Harald Driessen.

Inleiding
Ooit heel lang geleden regeerden er over de heerlijkheid Utopia de graaf en gravin Van Wittenhorst. Dit deden zij met zoveel toewijding dat het volkje hen zeer lief had. De mensen waren zeer vriendelijk en behulpzaam voor elkaar en iedereen deed graag zijn werk. De graaf en gravin Van Wittenhorst waren daarom ook zeer tevreden over hun heerlijkheid. Maar zij werden nog gelukkiger toen ze een dochtertje kregen welke zij Anna noemde.

Nadat er vele mooie jaren voorbij gevlogen waren gebeurde het in het veertiende levensjaar van Anna dat de graaf en gravin vreselijk ziek werden. De beste kwakzalvers werden naar het hof gehaald en zij stelden vast dat het de pest was waaraan zij niets konden doen en zij vertelden dat de graaf en gravin niet lang meer te leven hadden. Iedereen was natuurlijk zeer bedroefd maar de graaf bleef heel nuchter en dacht hoe dat het verder moest gaan met hun dochter. Daarom had hij drie van zijn trouwste vrienden bij elkaar geroepen en hen gevraagd om op zijn dochter te letten en haar te behoeden voor alle gevaren die zij tegen zou komen. Het waren de druïde Merlijn, die Anna al veel over het leven had geleerd, de heraut Peterselie, die Anna al verschillende malen goede raad had gegeven, en de minstreel Toontje, die Anna al vaak gelukkig had gemaakt in verdrietige tijden met verhalen en liedjes. Deze drie vrienden beloofden de graaf om Anna tot in hun dood te beschermen met alles wat zij in hun mars hadden en dat hij zich geen zorgen over Anna hoefde te maken.

De graaf Van Wittenhorst had de druïde speciaal gevraagd om zijn dochter goed te beschermen met zijn wijsheid en toverkracht. Daarom had de druïde op zijn beurt aan de graaf gevraagd om de sterkste en mooiste materialen en om de beste smid van Utopia en deze dingen kreeg hij natuurlijk ook. In de smidse aan het hof had de druïde een vuur ontstookt met een toorts welke door het zonlicht was ontvlamd. Dit vuur werd door twee sterke mannen en met behulp van grote blaasbalgen zo verschrikkelijk heet en wild gemaakt dat het ijzer en staal er wit gloeiend van werd. De smid kreeg van de druïde de opdracht om een zwaard te smeden en terwijl hij daar mee bezig was kreeg hij van de druïde instructies en sprak de druïde op gezette tijden een aantal magische woorden. Het duurde zeven lange dagen en nachten voordat het zwaard klaar was en de druïde zijn zegen er over gegeven had.

Dit zwaard was dan ook niet zomaar een zwaard maar het was een magisch zwaard en het had de eigenschap om de persoon te beschermen die hem in bezit had. Het zou bijvoorbeeld, als er oorlog was, de legers van de bezitter zoveel kracht geven dat ze makkelijk de legers van de tegenstanders konden verslaan. Maar aan de andere kant zou het zwaard zijn kracht langzaam gaan verliezen als de bezitter niet goed voor zijn medemens zou zijn.

De druïde gaf het magische zwaard aan Anna en hij vertelde haar over de bijzondere krachten en over hoe die verloren konden gaan. Bovendien vertelde hij dat dit speciale zwaard Anna ooit een groot geluk zou brengen en wel op het moment dat zij juist heel ongelukkig zou zijn. Om aan te kunnen tonen of dat Anna goed was geweest voor haar volkje moest zij van de druïde een jaarlijks terugkerend toernooi opzetten dat zij ‘Het toernooi van het magische zwaard’ moest noemen. Elk dorp in de heerlijkheid Utopia zou een uitnodiging moeten ontvangen en alleen de dorpen die vonden dat Anna goed voor hen waren geweest mochten mee doen aan het toernooi. En hoe meer dorpen aan het toernooi zouden deelnemen hoe krachtiger het zwaard zou worden!

Vlak voordat de graaf en gravin stierven werd voor de eerste keer ‘Het toernooi van het magische zwaard’ gehouden en elk dorp van de heerlijkheid Utopia had een aantal ridders er naar toe gestuurd om Anna een eer te bewijzen voor haar goedheid. In dit eerste toernooi werden verschillende tradities geboren zoals het tonen van het magische zwaard, het begroeten van de dorpen welke elk gekleed waren in een eigen kleur, het zingen van het, door de minstreel geschreven, toernooilied, het spelen van de drie speelronden van ridderspellen en het uitreiken van de ‘Zwaard in boomstronk’-trofee voor het winnende dorp door de gravin. Het toernooi was een groot succes en Anna kon voelen dat het magische zwaard krachtiger was geworden toen ze het na het toernooi in haar handen nam.

Niet iedereen was blij met de hele situatie en al zeker niet nu gravin Anna er alleen voor stond en het nog steeds zo goed ging met de heerlijkheid Utopia, met uiteraard de hulp van de drie trouwste vrienden van de graaf. Daarom werd zij door de jaren heen steeds weer aangevallen door één enkele vijand maar het magische zwaard verzaakte niet en door haar krachten bleef de heerlijkheid Utopia ongedeerd. Helaas kon het magische zwaard alleen de bezitter beschermen en kon het niet mensen gevangen nemen en dus ook de vijand niet. De vijand was telkens iedereen te vlug af en kon dus niet bestraft worden maar hij kon wel blijven aanvallen. Gelukkig bleven alle dorpen gravin Anna trouw en kwamen zij ieder jaar weer naar het ‘Toernooi van het magische zwaard’ en werd het magische zwaard steeds krachtiger!

De uitnodigingen voor "Het toernooi van het magische zwaard"
Elk dorp binnen Utopia werd een uitnodiging toegestuurd waarin de jonge gravin Anna van Wittenhorst aan het dorp vroeg om aan ‘Het toernooi van het magische zwaard’ deel te nemen. Op deze manier konden zij haar een eer bewijzen. Zij liet tevens weten waar en wanneer het toernooi plaats vond en ze gaf alle benodigde informatie over het toernooi. Thuisopdracht was om een eigen ridderschild te maken per groep.

De toernooidag
Bij de ingang van het terrein stond de inschrijfpost waar de dorpen opgevangen werden door heraut Peterselie. De heraut schreef het dorp in en noteerde het aantal ridders (en ridderleiding). Vervolgens wees hij het dorp voor hun tent, dat hun thuishonk zou zijn. Tevens vertelde hij dat als als de belletjes rinkelde, alle dorpen zich moesten verzamelen op de boomstammen voor het schavot.

De dag begon met het rinkelen van de belletjes, het teken dat de dorpen zich moesten verzamelen voor het schavot. De heraut kondigde vervolgens de jonge gravin Anna van Wittenhorst aan. Toen de gravin in haar zetel zat heette ze iedereen van harte welkom en ze was blij dat iedereen er was. Tevens herinnerde ze er iedereen aan waarom het toernooi van het magische zwaard gehouden werd en hoe het tot stand gekomen was. Uiteraard toonde de jonge gravin ook het magische zwaard aan iedereen. Toen nam de heraut het woord weer over en vertelde wat er voor deze dag op het programma stond en wat de traditionele dingetjes van het toernooi zijn. Bovendien toonde hij de ‘waard in boomstronk’-trofee die gewonnen kon worden.

Voor de begroetingen van de dorpen liet de heraut om beurten een dorp (met het wapenschild) een rij van 2 ridders langs elkaar maken en leidde deze dan tussen het schavot en de boomstammen door. Als de ridders van het dorp zich voor de gravin bevonden moesten ze halt houden, naar de gravin draaien en een diepe buiging maken, om zo de gravin te begroeten. Vervolgens moesten de ridders zich helemaal omdraaien om een buiging naar de andere dorpen te maken. Tenslotte leidde de heraut de ridders weer naar hun plaats. Op deze manier mochten alle dorpen de gravin en de andere ridders begroeten.

Om een beetje op te warmen gingen alle ridders een aantal gymnastische oefeningen doen. De heraut instrueerde de ridders bij de oefeningen en deed ze zelf ook nog voor. De heraut werd muzikaal ondersteunt door de minstreel die het ritme van de oefening aangaf. Daarna leerde de minstreel de ridders het toernooilied, dat iedereen mee kon zingen.

Vervolgens nam de gravin het woord van de minstreel over en vertelde ze dat de tenten van de dorpen nog helemaal kaal en saai waren. Om deze reden kregen alle dorpen de opdracht van de gravin om hun tenten heel mooi te gaan versieren en daarna kon het toernooi echt beginnen. Toen de tenten versierd waren legde de heraut uit dat er drie speelronden zijn en dat elke speelronde uit het spelen van een zestal ridderspellen bestaat. De spelleiding legde de spellen uit.

Na de eerste speelronde mochten de ridders naar hun tenten gaan. De oude hofkokkin kwam daar langs om soep uit te delen. De minstreel zong daarna voor het schavot het toernooilied nog eens en alle ridders mochten mee te zingen. Na de pauze begon de tweede speelronde voor de ridders, waarna de oude hofkokkin nog een dienblad vol met bekertjes drinken had staan voor de ridders.

Maar toen gebeurde het...
Tijdens de aankondiging van de derde speelronde gebeurde er iets onverwachts want het magische zwaard werd plotseling gestolen door de zwarte ridder. Maar in de panieksituatie die ontstond bleef de minstreel koelbloedig en hij bracht iedereen tot rust. Hij stelde voor dat hij, samen met alle ridders, naar de wijze druïde Merlijn zouden gaan om hem om raad te vragen. Nadat de gravin het plan goedgekeurde vertrok de hele meute onder aanvoering van de minstreel het bos in.

Bij de druïde aangekomen vertelde de minstreel wat er allemaal gebeurd was. De druïde vertelde dan dat hij wel een oplossing voor het probleem had, maar dan moest wel iedereen meehelpen. Er moesten namelijk "een ridder rein van hart" en een "viertal ambachtslieden" gevonden worden. Toen iedereen ingestemde om mee te helpen verdeelde de druïde de dorpen in vier groepen die elk naar een ambachtsman moeten gaan zoeken. Hijzelf zou op zoek gaan naar de ridder rein van hart. Hij stuurde de vier groepen met een brief en een amulet de vier windrichtingen in. Tijdens de speurtocht werden de groepen drie maal doorgestuurd en moesten ze vier maal een gevaar trotseren. Op het einde wisten de groepen de juiste ambachtslieden te vinden waar ze nog een spelletje moesten spelen. Daarna moesten ze de ambachtslieden mee nemen naar de druïde.

De druïde had zelf ondertussen de ridder rein van hart gevonden. Samen gingen ze, onder aanvoering van de minstreel, terug naar het schavot. Bij het schavot werden ze opgevangen door de heraut, die de ridders voor het schavot liet zitten. De druïde gaf de ambachtslieden de opdracht om samen een heilige boomstronk te laten maken. De minstreel moest samen met de ridders het toernooilied te zingen. In de tussentijd maakte de druïde een toverdrankje en raakte de gravin en de ridder rein van hart druk aan de praat!

Na een tijdje hadden de ambachtslieden ieder hun stukje van de heilige boomstronk klaar. De druïde vroeg om stilte en liet de ambachtslieden de heilige boomstronk in elkaar zetten. Daarna legde hij uit dat hij de heilige boomstronk zo ging betoveren dat deze het magische zwaard als een hele sterke magneet aan zou trekken. Vervolgens besprenkelde hij de heilige boomstronk en sprak een toverspreuk uit. Het was even wachten, maar toen kwam de zwarte ridder aanrennen het magische zwaard in de hand, alsof deze de zwarte ridder vooruit trok. Tenslotte boorde het magische zwaard zich midden door de heilige boomstronk. De zwarte ridder probeerde het magische zwaard er nog uit trekken, maar helaas voor hem lukte dit niet. Toen probeerde de zwarte ridder de gravin te pakken te nemen, maar gelukkig stak de ridder rein van hart hier een stokje voor. Hij begon een zwaardgevecht met hem. De ridder rein van hart vocht voor het leven van de gravin en won uiteindelijk het hevige gevecht. Met behulp van de heraut wist hij de zwarte ridder gelukkig aan de schandpaal vast te maken.

Vervolgens ging de druïde de zwarte ridder bekeren tot een goed mens, zodat de gravin van deze vijand af zou zijn. Hiervoor had hij de ridder rein van hart, het magische zwaard en zijn toverdrankje nodig. De ridder rein van hart kreeg toen de opdracht van de druïde om het magische zwaard uit de heilige boomstronk te trekken. Daarna moest de ridder rein van hart het magische zwaard laten besprenkelen met het toverdrankje en moest hij met het magische zwaard de zwarte ridder aantikken op het hoofd, de benen en de twee handen. Toen de ridder rein van hart klaar was met zijn opdracht veranderde het grimmige gezicht van de zwarte ridder in een vrolijk gezicht en even later bood hij de gravin zijn verontschuldigingen en zijn zwaard aan. De gravin keek toen even naar de druïde. Hij knikte toestemmend, waarna zij het gebaar van de zwarte ridder accepteerde. Tenslotte werd de zwarte ridder losgemaakt en deze maakte toen haastig een diepe buiging met enkele dankwoorden voor de gravin.

Na deze ontknoping herinnerde de heraut iedereen eraan dat ze op het toernooi van het magische zwaard waren en dat de derde speelronde eigenlijk nog gespeeld moest worden. Ook hiervoor had de druïde een goede oplossing. Hij fluisterde de gravin iets in het oor, waarna zij iedereen vertelde dat alle ridders haar zo goed geholpen hadden met het terugkrijgen van het magische zwaard dat zij de derde speelronde niet af hoefden te maken. En omdat iedereen een steentje had bijgedragen aan dit goede einde riep de gravin alle ridders uit alle dorpen uit tot de winnaars van het toernooi van het magische zwaard!

Aansluitend vertelde de gravin dat zij en de ridder rein van hart smoorverliefd op elkaar waren geworden en dat zij graag met elkaar wilde trouwen. De bruiloft zou volgend jaar op de dag na het toernooi van het magische zwaard gehouden worden en iedereen is dan natuurlijk van harte welkom. De jaren daarop zou het toernooi van het magische zwaard telkens afgesloten worden met een feestdag voor alle ridders.

De druïde en de vier ambachtslieden gingen naar huis, omdat er nog een hoop werk op hun wachtte. De gravin bedankte deze gasten, gaf ze een hand en zwaaide ze uit. De heraut nodigde daarna van elk dorp een ridder uit op het schavot, zodat de gravin hun kon bedanken en ze de ‘zwaard in boomstronk’-trofee kon uitreiken. Iedereen werd gefeliciteerd met deze trofee. Na deze prijsuitreiking mochten de ridders zich weer bij hun mederidders voegen, waarna iedereen nogmaals bedankt werd. De ridders werd uiteraard een behouden reis naar huis gewenst....


Foto's van "Het toernooi van het magische zwaard"
kun je bekijken en downloaden via mijnalbum.nl.

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@jnutopia.nl.
Voor vragen of opmerkingen over Jong Nederland Utopia mail info@jnutopia.nl.
Copyright © 2006 Jong Nederland Utopia. Laatst bijgewerkt: 24 september 2020